Blok Fysiotherapie - Egmond aan Zee » specialismen » Manueeltherapie i.o.

Manueeltherapie

In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

  • hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
  • schedel en kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.School voor manuele therapie Utrecht (van der BIJL)


Volgens de manuele therapie van der Bijl heeft ieder mens zijn individuele bewegingsvoorkeur. Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn houding en manier van bewegen. Een voorkeur voor rechts of links betekend dat we met ons rechter lichaamshelft anders functioneren dan links. Bijvoorbeeld op de fiets stappen doet iemand uit gewoonte met het linkerbeen Het opstappen met het andere been is ook mogelijk maar dit kost meer moeite en aandacht.

Gerelateerd aan onze bewegingsvoorkeur bestaat er voor iedereen een natuurlijke asymmetrie van vorm, houding en beweging. Niemand is symmetrisch of recht!
De behandeling gaat uit van de individuele bewegingsvoorkeur en is niet gebaseerd op een klachtenanalyse. Dit betekend dat de behandeling zich richt op de oorzaak van de klachten. Wanneer een evenwicht tussen natuurlijke vorm en functie verstoord raken kunnen er klachten ontstaan. Dit evenwicht kan op vele manieren worden verstoord: door bijvoorbeeld traumata of een verkeerde werksituatie.

Het doel van de behandeling is het zodanig beïnvloeden van het gewricht dat de bewegingssturing wordt hersteld. Dit wordt bereikt door het passief uitvoeren van bewegingen in alle gewrichten die te maken hebben met de geanalyseerde bewegingsvoorkeur van het beperkte lichaamsdeel. Deze bewegingen worden drie -dimensionaal in een rustig tempo met weinig kracht uitgevoerd.
Alleen als de balans in het hele lichaam wordt hersteld, wordt de oorzaak op adequate wijze aangepakt.

tekst vergroten / verkleinen | print pagina